Dreptul de autor în campania electorală

single-post

Candidatul PUSL la postul de primar al orașului Suceava, Constantin Harasim, care în urmă cu câteva zile apărea în presa națională pentru că era însoțit pe afișele de campanie de motanul său Oscar, a înlocuit astăzi felin din comunicare electorală. Proprietarii reali ai animalului de companie, care au conturi de social media cu peste 330 de mii de urmăritori, i-au comunicat că îl vor da în judecată daca nu ia măsuri pentru remedierea situației.

Fostul prefect a comandat un nou set de materiale electorale și le-a postat ca răspuns la mai multe comentarii de pe pagina de FB Louiswildlife unde era acuzat de furt intelectual, tipărind de data aceasta doar un tiraj de 50 de exemplare, conform mențiunilor obligatorii afișate pe materialul electoral. El a încercat să explice că întreaga situație a fost doar o "eroare tipografică" și a inclus o imagine cu "adevăratul Oscar" decorat stângaci într-un program de editare a imaginilor cu o șapcă, un fular și o geantă alături de textul "I'am love Louis ! Oscar it,s bengalez cat !". Într-o altă încercare de salva situatia, dar încurcându-se în propriile explicații, după ce a înlocuit felinele pe materialele de propagandă electorală Harasim a menționat că a vrut să îl promoveze pe Louis, motanul cu peste 330.000 de urmăritori, probabil prin prezența acestuia incognito pe cele 160 de afișe lipite în Suceava și prin cei 40 de urmăritori ai contului dumnealui.

Cei care administrează contul pisicii din rasa Main Coon s-au declarat, într-o discuție cu Inquam Photos, șocați de atitudinea candidatului la postul de primar și afirmă că i-au trimis informațiile necesare pentru ca fostul prefect să poată obține o licență în mod legal pentru perioada în care s-a folosit de imaginea motanului. Tot ei mai menționează că animalul de companie a fost prezent în seriale și filme artistice și că au inițiat sau sprijinit mai multe campanii de curațare a râurilor din regiune și de conservare a zonelor umede din Germania pe baza notorietății motanului.

Încălcarea dreptului de autor este o practică întâlnită des în timpul campaniilor electorale, cu multe situații în care politicienii sau echipele acestora de comunicare preiau fără acord conținut vizual, foto sau video, făcându-se vinovați conform legii de furt intelectual. De cele mai multe ori asemenea fapte trec neobservate de cei afectați din cauza imposibilității verificarii multitudinii de candidați și medii de comunicare. De data asta, primarul a fost prins cu mâța pe poster tocmai datorită notorietății crescute a motanului Louis în social media.

Până la momentul publicarii acestui material Constantin Harasim nu a răspuns întrebărilor transmise de Inquam Photos pentru clarificarea situației.